Esittely

Toiska on Mustajoen suvun Juupajoen Petääjärven rannalla sijaitseva kesänviettopaikka.

Apu-lehden viiden sivun juttu Toiskasta numerossa 32/2009 (pdf, 5.5 MB)

Historiaa

Suvun kantavanhemmat Lauri (1907-1987) ja Tellervo (1914-1998) Mustajoki ostivat kuuden hehtaarin Kylmälahti-tilan vuonna 1966. Tuolloin tilalla oli vain vuonna 1923 rakennettu torppa ja sitä ympäröivät piharakennukset. Nimi ’Toiska’ valittiin äänestyksen perusteella, alunperin se tarkoittaa pohjalaisen paritalon naapuripuolta. Sähkö saatiin vuonna 1973 ja puhelin vuonna 1974. Aluksi perheen kaikki seitsemän lasta perheineen yöpyivät päärakennuksessa. Vuosien 1969-81 aikana kuitenkin jokaiselle lapselle valmistui Toiskaan kesämökki. Nykyisin piharakennukset mukaan lukien Toiskassa on rakennuksia yhteensä 29. Tenniskenttä rakennettiin vuonna 1971.

Ihmiset

Toiskalaisia eli Tellervo ja Lauri Mustajoen jälkeläisiä puolisoineen on nykyisin jo yli 100. Suurin osa heistä viettää ainakin osan kesästä Toiskassa, jotkut jopa pitävät Toiskaa asuinpaikkanaan toukokuusta syyskuuhun. Heinäkuussa väkeä on paikalla päivittäin lähes poikkeuksetta 20-30, juhannusta on Toiskassa viettänyt viime vuosina yli 50 ihmistä.

Toiminta

Toiskan keskipisteenä toimii vanha päärakennus pihapiireineen. Talossa on sisällä (lähes) täysin varusteltu keittiö, ruokailutilat ja kirjasto sadepäivien yhdessäoloa varten. Osa toiskalaisista osallistuu päivittäiseen yhteisruokailuun, jossa ruoanlaitto- ja tiskausvuorot jaetaan osallistujien kesken, osa taas haluaa elää enemmän omissa oloissaan ja huolehtii vain oman perheensä ruokailuista. Yleensä kuitenkin kaikki saapuvat kello 15 päiväkahveille, joka on melkein aina päivän kohokohta.

Lapsille Toiskassa riittää paljon tekemistä – ja paljon kavereita. Liikkumismahdollisuuksia on monia, mm. tennis, jalkapallo, lentopallo, koripallo, keihäänheitto, kuulantyöntö, tikanheitto, pyöräily, trampoliini ja uiminen. Pienemmille lapsille on Toiskan pihassa hiekkalaatikko ja keinu. Lisäksi ennen lapset osallistuivat aiemmin innokkaasti kanojen hoitoon, mutta lintuinfluenssauhkan tultua ulkokanalaa ei enää voida pitää. Mutta lampaita saattaa Toiskassa nähdä.

Useimmat aikuiset pyrkivät viettämään lomansa leppoisasti. Kuitenkin kaikenlaista kunnostus- ja ylläpitotoimintaa riittää niin oman mökin ympärillä kuin yhteisilläkin alueilla. Lauantaiaamuisin pidetään talkoot, jolloin siivotaan päärakennusta, ajetaan kenttien nurmikot ja kunnostetaan yhteisiä alueita. Mieltymysten mukaan lisäksi kudotaan mattoja tai poppanoita, kitketään kasvimaata, pelataan pelejä, kalastetaan, heitetään tikkaa, luetaan kirjoja tai vain nautitaan auringosta.

TM-kisat

Toiskassa on järjestetty jo vuodesta 1978 alkaen joka kesä urheilukisoja useissa lajeissa. Eri lajeja on aikojen saatossa ollut yhteensä 21 uimahypyistä suunnistukseen, vuosittain järjestetään kymmenisen eri kilpailua. Useimmissa lajeissa on käytössä tasoitusjärjestelmä, jossa tasoitusta saa iän (sekä lapset että vanhukset saavat tasoitusta) ja sukupuolen mukaan joka lajille erikseen kehitetyn laskukaavan perusteella. Näin kaikki vauvasta vaariin voivat kilpailla tasaväkisesti samassa sarjassa. Vaikka joku aina on voittaja, niin palkinto on aina kaikille sama: SukuLaku.